Korteniemi ja Viitasalo: "Eurajoella pidetään yllä veneenrakennuksen perinnettä"

Sahanpurun tuoksu vetää jo ovella puoleensa. Veistolan tiloista kantautuu ahkeran työnteon äänet. Eurajoen kristillisen opiston Veneenrakennuslinjalla pidetään yllä tärkeää ja ikiaikaista kansanperinnettä.

– Tarjoamme perinteisen veneenrakennuksen opetusta. Hyödynnämme limisaumatekniikkaa, jota haetaan tällä hetkellä Unescon maailmanperintöarkistoon, veneenrakennuksen opettaja Jaakko Korteniemi kertoo.

– Kyseiseen tekniikkaan kietoutuu luvialainen veneenrakennusperinne, johon tältä alueelta löytyy vuosisatojen ajan sukupolvelta toiselle siirtynyt osaaminen. Meidän opistomme on viimeisiä paikkoja Suomessa, jossa tätä opetetaan.

Veneiden mallit ovat muotoutuneet vuosien saatossa eri paikkakunnilla hieman erilaisiksi. Luvialainen veneenrakennusperinne pohjautuu Ahvenanmaalle. Vaikutteet juontavat juureensa aina 1800-luvun puoliväliin, jolloin Ahvenanmaalta muutettiin runsain joukoin töiden perässä muun muassa juuri Luvialle.

 – He tulivat tänne opettamaan silakan ajoverkkokalastustekniikkaa eli rääkipyyntiä. Sitä kautta muodostui rääkiseilipaatti, joka oli siihen aikaan modernia kalastustekniikkaa. Luvialaisen venemallin erityispiirteiksi voidaan laskea muun muassa pyöreät ja kantavat keulat sekä niiden matalarunkoisuus, joka on omiaan kalastuksessa, linjanjohtaja Pekka Viitasalo sanoo.

 – Ajan myötä nämä veneet ovat jalostuneet entisestään. Tänä päivänä niistä voidaan puhua jopa taide-esineinä, jotka tosin on tarkoitettu käytettäväksi.

 Yksi alueellisesti tärkeä puuvene- ja saaristolaiskulttuurin edistäjä on Raumanmeren Puuveneilijät.

 – Puuveneistä kiinnostuneista on muodostunut viime vuosina tiivis ja aktiivinen yhteisö. Moni meidän opiskelijoistamme on löytänyt sieltä itselleen samanhenkistä porukkaa. Siellä on erittäin hyvä ja positiivinen yhteishenki, Korteniemi sanoo.

 Perinteinen käsityötaito on arvossaan

 Monelle oman veneen rakentaminen on yksi suurista unelmista. Eurajoen kristillisen opiston Veneenrakennuslinjalla opiskelu on kokopäiväistä ja se suoritetaan viitenä päivänä viikossa. Kurssilaiset voivat rakentaa omaa venettään halutessaan myös iltaisin.

 – Linjalla keskeisiä asioita ovat rungon rakentaminen, sisustus- ja kansirakenteet, mahdolliset kone- ja laiteasennukset sekä kyllästys ja pintakäsittely. Työkalujen huolto itsenäisesti on myös yksi tärkeä osa veneenrakennusta, Korteniemi luettelee.

 Veneenrakennuslinja sopii hyvin esimerkiksi ammattitaitoaan kehittäville puusepille ja kirvesmiehille sekä eläkeläisille ja vuorotteluvapaalla oleville, mutta yhtä lailla nuorille välivuotta pitäville.

 – Lähtökohtana on se, että pysyy työkalut kädessä ja on tehnyt käsillään jotain. Valmis puuseppä tai timpuri ei tarvitse olla, mutta jonkinlainen käden ja silmän yhteispeli on hyvä omata, Viitasalo sanoo.

 – Jotkut saattavat ajatella, etteivät omat taidot riitä, mutta perustaidoilla päästään kyllä jo liikkeelle ja kaikki muu opetetaan. Isoin merkitys on sillä, että löytyy oikeanlaista asennetta ja halua oppia.

 Veneenrakennuslinjalla jokainen opiskelija rakentaa itselleen oman puuveneen tai vaihtoehtoisesti korjaa vanhan veneensä. Malleja ovat soutu-, perämoottori-, keskimoottori- ja purjevene. Pituudet vaihtelevat 3,5-6,5 metrin välillä. 

 – Yleensä vene valmistuu vuodessa, mutta totta kai se riippuu paljon tekijästä ja hänen omasta aktiivisuudestaan. Malli valitaan oman taitotason, siihen sopivan työmäärän ja opiskelijan budjetin mukaan. Kurssimaksun lisäksi kustannuksiin tulee materiaalikulut, jotka riippuvat rakennettavasta venemallista, Viitasalo taustoittaa.

 Korteniemellä on kokemusta linjasta myös opiskelijana. Kainuusta kotoisin oleva mies opiskeli Raumalla teknisen työn opettajaksi ja kävi sen jälkeen Eurajoella Veneenrakennuslinjan vuosien 2015 ja 2016 taitteessa. Mieleen jäi voimakas vuorovaikutus materiaalin kanssa.

 – Vaikka minulla oli hyvät taustatiedot, koen saaneeni täältä sellaisen syvällisen ymmärryksen puusta materiaalina ja sen työstämisestä. Opin venettä rakentaessa, miten puu käyttäytyy ja miten sitä voidaan muokata eri menetelmin.

 Vaikka Korteniemellä oli kokemusta puun kanssa työskentelystä, tarttui hänelle runsaasti uutta oppia.

 – Yhtäkkiä syiden ja oksanpaikkojen seuraaminen sekä turpoamissuunnan miettiminen olivat kaikkein merkityksellisimpiä asioita. Lisäksi veneenrakentamisessa oppii pitkäjänteisen työn merkityksen sekä venepiirustusten lukemisen ja työvälineiden huollon. Kaikki nämä asiat muodostavat kyvyn rakentaa venettä.

 Kohti uutta ammattia tai ammattitaidon kehittämistä

 Viimeisin Veneenrakennuslinjan kurssi alkoi elokuun viimeisellä viikolla. Kyseiselle kurssille mahtuu mukaan vielä muutama opiskelija. Tammikuussa 2020 alkaa seuraava kurssi, johon voi jo nyt ilmoittautua.

 – Vuosi on ollut se niin sanottu perusyksikkö, jonka aikana kurssi suoritetaan. Tulevaisuudessa voi opiskella pidempäänkin, eli jos aloittaa nyt syksyllä, voi halutessaan ilmoittautua mukaan jatkamaan myös ensi syksynä, Viitasalo kertoo.

 Veneenrakennuslinjan koulutus antaa valmiudet suorittaa Veneenrakennusalan ammattitutkinto.

 – Tällöin omasta veneestä tehdään kirjallinen portfolio ja Turun ammattiopistosäätiön henkilöt käyvät meillä täällä Eurajoella tarkastamassa työn. Etenkin veneenkorjaustyötä on nykypäivänä paljonkin tarjolla. Lisäksi tästä linjasta on hyötyä puusepän ja kirvesmiehen työssä. Täällä voi moni kehittää omaa ammattitaitoaan, Korteniemi muistuttaa.

 Eurajoella on äärimmäisen hyvät puitteet veneenrakennukselle. Asiantunteva opetus sekä oikeanlaiset välineet ja toimintaan soveltuvat tilat keräävät opiskelijoilta kiitosta.

 Jokainen kurssi tarjoaa uusia onnistumisen hetkiä. Viitasalo on nähnyt vajaan 300 veneen valmistumisen. Nouseeko mieleen jotkin tietyt erityiset hetket?

 – Joka kevät, kun veneet viedään Veistolasta ulos ja lasketaan veteen, on yhtä sykähdyttävä hetki tekijälleen. Tehty työ on vaatinut paljon aikaa, monenlaisia vaiheita ja haasteita sekä intohimoa, joten kyllä monet kerrat on aikuisille miehillekin tullut siinä vaiheessa liikutuksen kyyneleet, Viitasalo muistelee.

 Molemmat miehet kannustavat hakemaan rohkeasti mukaan toteuttamaan haaveita.

 – Vuosi täällä oli paras opiskeluvuosi, mitä itselläni on ollut. Unelmat kannattaa toteuttaa silloin kun se on mahdollista, Korteniemi hymyilee.

 Tutustu Eurajoen kristillisen opiston Veneenrakennuslinjaan ja hae mukaan täältä.